دکتر محمد خزائلی دانشمند و محقق نابینای معاصر، در سال 1293 شمسی در اراک تولد یافت. وی در چهار سالگی، به علت ابتلا به بیماری آبله، بیناییاش را از دست داد و با وجود نابینایی مطلق، از پنج سالگی در مدرسه مخصوص نابینایان به تحصیل پرداخت. او به کمک حافظه نیرومندش در امور درسی به سرعت پیشرفت کرد و موفق به اخذ دو درجه لیسانس و دکترا در رشتههای حقوق و حکمت و فلسفه از دانشگاه تهران شد. دکتر خزائلی چندی آموزگار بود و زمانی پیشه دبیری داشت تا سرانجام خود به تأسیس یک واحد بزرگ فرهنگی مبادرت نمود و کلیه دروس متوسطه و دانشگاه توسط استادان نُخبه و دانشمندان در آن مؤسسه تدریس میشد.
اقدام خزائلی در تأسیس چنین مؤسسه فرهنگی عظیم و غنی، خدمت با ارزشی به فرهنگ کشور نمود و هزاران نفر از جوانان، تحصیلات خود را در آن مؤسسه به پایان بردند. وی همچنین مدتی به نمایندگی مجلس شورای ملی رسید ولی پس از آن از فعالیتهای سیاسی کناره گرفت و به امور فرهنگی پرداخت. خزائلی مردی محقق و دانشمند بود و گرچه از نابینایی رنج میبرد ولی حافظه و هوشِ سرشار او غوغا میکرد به طوری که هر مطلب را که یک بار برای او میخواندند، فرامیگرفت. در پیشرفت علمی وی، همسر وفادارش نقشی اساسی و شایسته ایفا نمود. این دانشمند سختکوش، با قدرت خارقالعاده هوش و ذکاوت، نابینایی خود را جبران میکرد.
دکتر خزائلی به زبانهای عربی، فرانسه و انگلیسی تسلط کامل داشت و علاوه بر ترجمه چندین اثر، کتابهای متعددی را به رشته تحریر درآورد، که از جمله آنها، فلسفه اسلام، تحقیق در اعلام قرآن، شرح بوستان و گلستان سعدی و نهجالادب است. دکتر محمد خزائلی در جهت رفاه نابینایان در سطح جهان نیز فعالیتهای چشمگیری داشت و از اعضای کمیته اجرایی خاورمیانه در شورای ملی رفاه نابینایان و اتحادیه بینالمللی نابینایان بود. وی سرانجام در 21 خرداد 1353 شمسی در شصت سالگی در تهران درگذشت.